Magnus Aschan på Next Generation Threats

Hallå Magnus Aschan, teknikjournalist och moderator på Next Generation Threats, NGT, i Stockholm den 11 september. Varför är NGT ett så spännande event?

– Jag tycker att säkerhet har varit ett av de mest spännande områdena inom it väldigt länge. Det har liksom alla element för att göra det riktigt intressant: kriminella ligor, enorma summor pengar, aktivister, hackare, militära underrättelsetjänster, spioner och, inte minst, alla idealister och personer som ägnar sitt liv åt att skydda oss mot dem. På det så ökar insatserna kraftigt. Idag är hela vårt samhälle byggt på digitalisering och vi måste agera därefter. Det går inte att överskatta vikten av de här frågorna.

Du har ju modererat på NGT flera gånger. Hur är det att vara moderator på just det här eventet?

– Det har ända från början varit otroligt kul och intressant. Vi har lyckats skapa en speciell stämning och förväntan på NGT, där det är mycket frågor och diskussioner. Det är inte helt vanligt på säkerhetsevent. Men här har vi en öppen atmosfär och många som vill och vågar fråga och diskutera.

– Jag har sedan länge menat att informationsdelning är ett stort problem på den ”goda” sidan, det sker för lite av den. Det är ofta locket på när någon råkat ut för något, vilket gör det omöjligt för andra att lära sig av misstag och förbättra skydden. Nätets kriminella har ett stort övertag här, de delar, lär sig och kan därmed ligga steget före. Min förhoppning är att NGT kan bidra i alla fall lite grann till att balansera vågskålen.

Vad ser du fram emot på årets event?

– Det har skett en del dramatiska händelser inom it-säkerhet sedan förra årets event. 1177 är bara ett exempel. Jag ser fram emot att se föreläsningar som tar upp aktuella händelser och besökarnas reaktion och tankar kring det som har hänt. Dessutom så vill jag ta del av fler framtidsspaningar. NGT har som mål att ligga steget före, att blicka framåt och arbeta proaktivt med de här frågorna. Det är det själva ”next generation”-tänket handlar om.

Du är känd för din optimistiska syn på teknik och framtid. Hur applicerar du den på it-säkerhet?

– Den tekniska utvecklingen ger oss sådana enorma fördelar. Med bara lite historiskt perspektiv kan vi se vilken otroligt förbättring av livskvalitet vi fått. Men jag menar att vi bara är i början av utvecklingen.

– Vi lever verkligen i mänsklighetens mest spännande tid. Men den positiva utvecklingen sker inte av sig själv. Tekniken i sig har inga värderingar. Det är vi människor som måste styra utvecklingen åt rätt håll och här är it-säkerhet ett fundament. Tekniken måste kunna användas säkert, där individers och organisationers integritet och frihet skyddas. Lyckas vi balansera de här frågorna rätt har vi en mycket ljus framtid framför oss.

Varför tycker du att man ska besöka NGT 2019?

– NGT är speciellt på det sättet att otroligt viktiga samhällsbärande, och känsliga, funktioner ändå kan diskuteras med sådan öppenhet. Det är inte vanligt. Om du som besökare kommer med en nyfiken inställning där du gärna delar med dig av dina egna funderingar och tankar har du ett mycket stort utbyte av att komma på NGT, även i år.

Next Generation Threats går av stapeln på Stockholm Waterfront den 11 september och på Trädgår’n i Göteborg den 18 september. Läs mer och anmäl dig här!